Om Kollaboration

Kollaboration är ett konstnärskollektiv baserat i Göteborg, Uppsala och Stockholm som har arbetat med konstnärliga projekt sedan starten år 2013. Vi består av scenografer, dansare, skådespelare, dramatiker och konstnärer som tillsammans skapar scenkonst med målet att vara interaktivt, intressant och annorlunda.

Vi delar in vår repertoar i olika projekt där varje projekt innefattar flera konstnärliga verk. Här kan du läsa om vår historia fram tills idag.

 

Kollaboration:Skräck (2013-2014)
Inom projektet Kollaboration:Skräck skapade vi skräckteater för en person åt gången.

A Feast of Girls (2013-2014) utforskade kvinnogestalterna i skräcken. Med hjälp av ett videospår leddes deltagarna genom en värld av folktro och ockultism, djuriskhet och våld.Föreställningen spelades först som work-in-progress under Stockholm Fringe Fest i augusti 2013 och sedan som gästspel på Kulturhuset Kåken i Göteborg i april 2014.

I De Allmänna (2014) kom publiken ensam och upplevde hela föreställningen själv. Deltagarna leddes genom ett stort hus fyllt av labyrinter, folkmassor, skenbara val och tomma, ekande stentrappor. Långsamt införlivades deltagaren i verket. Vi frågade oss: Hur skapar vi oss själva? Och hur skapas vi av andra? / Vem är jag? Vad är det som skiljer mig från de andra? De Allmänna var en vidareutveckling av A Feast of Girls och spelades på Teater Jaguar i januari 2014.

Kollaboration:Poddteater (2015- )
Vårt aktuella projekt Kollaboration:Poddteater har vi arbetat med sedan 2015 och på olika sätt undersökt hur poddmediet kan interagera med en eller flera lyssnare.

Te Araroa, NZ (2015) är en kärlekshistoria om regn, trötta fötter och att skiljas åt. Astrid och Jennifer lämnar varandra i bergen på Nya Zeeland. Ett år senare träffas de av en slump.  Hur ska de gå vidare härifrån? Te Araroa, NZ är en pilotföreställning och det första verk som släpptes inom projektet Kollaboration:Poddteater. Föreställningen 
ska lyssnas på av två personer samtidigt. Genom att följa enkla instruktioner upplever lyssnarna berättelsen tillsammans.

Att överleva en skogsbrand (2017) är den första officiella fullängdsföreställningen inom Kollaboration:Poddteater. Föreställningen skildrar kampen för att vara sig själv i ett samhälle som värderar oss utifrån social och emotionell kompetens och där psykiskt lidande betraktas som ett hinder att kategorisera, kontrollera och överkomma i vår personliga framgångssaga. Vi rör oss från det offentliga rummet till vårt inre rum, som ingen kan se, där vi kan dölja våra tankar och drömmar, våra svagheter och vår styrka.